— Tradičná gulášová polievka —
INGREDIENCIE
- 2 PL olej alebo bravčová masť
- 500 g hovädzie stehno (zadné)
- 2 ks väčšia cibuľa
- 1 KL soľ
- 1 PL mletá červená paprika
- 1 ks kápia
- 1 ks biela paprika
- 2 ks paradajka
- 4 ks stredne veľké zemiaky
- 3 strúčiky cesnak
- podľa chuti mleté čierne korenie, majorán, rasca drvená
Príprava - 25 minút
Úprava - 100 minút
Porcie - 4
POSTUP
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej alebo masť a pridáme na väčšie kocky pokrájané mäsko.
- Opekáme, kým sa mäso nezatiahne a potom posolíme a pridáme na kocky pokrájanú cibuľku.
- Spoločne restujeme, kým cibuľka nezmäkne a následne zaprášime paprikou.
- Pridáme tiež na kolieska pokrájanú papriku, kapiu a väčšie kocky paradajok.
- Všetko zalejeme vodou tak, aby mäsko nebolo úplne ponorené a varíme s občasným dolievaním asi 70 minút, kým nebude hovädzie takmer mäkké.
Potom prilejeme viac vody a pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Spoločne varíme ešte asi pol hodinku.
Nakoniec polievku dosolíme, pretlačíme do nej cesnak a dochutíme korením, majoránom a drvenou rascou.
TIP: Kto má rad hustejšiu gulášovú polievku, môže pred koncom zamiešať ešte lyžicu múky rozhabarkovanú v troche vody.