— Poľská kapustová polievka (Kapusniak)—
INGREDIENCIE
- 1/2 ks biela kapusta (menšia hlávka)
- 300 g kyslá kapusta
- 200 g prerastená slanina
- 1 ks cibuľa
- 1 ks mrkva
- 4 ks zemiaky
- 1.5 litra vývar
- 3 strúčiky cesnak
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, rasca
Príprava - 15 minút
Úprava - 30 minút
Porcie - 4
POSTUP
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na malé kocky a v osolenej vode uvaríme do mäkka.
- Čerstvú kapustu pokrájame na tenké plátky, slaninu na kocky a cibuľku nasekáme na drobno.
- Do hrnca pridáme slaninku a necháme restovať, kým nepustí omastok. Polovicu omastku scedíme do misky a ku slaninke pridáme cibuľu. Restujeme do mäkka.
- Potom prisypeme čerstvú kapustu, kolieska mrkvy, zalejeme vývarom, a ešte pridáme nasekanú kyslú kapustu (bez nálevu). Všetko spolu varíme do mäkka.
- Polievku ochutnáme a dochutíme rascou, pretlačeným cesnakom, prípadne dosolíme.
- Podávame tak, že do taniera pridáme do mäkka uvarené zemiaky a zalejeme ich horúcou polievkou. K polievka sa vynikajúco hodí krajec čerstvého chleba.