— Lahodná ovocná roláda —
INGREDIENCIE
CESTO:
- 6 ks vajce
- 6 PL polohrubá múka
- 6 PL kryštálový cukor
- 1 ČL prášok do pečiva
- 1 štipka soľ
- práškový cukor na posypanie utierky
PLNKA:
- 500 ml smotana na šľahanie
- 2 balíčky vanilkový cukor
- 2 balíčky stužovač šľahačky
- džem (podľa chuti)
- ovocie (banány, jahody, broskyne, kivi, čučoriedky...)
Príprava - 140 minút
Úprava - 15 minút
Porcie - 12
POSTUP
- Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Cesto: Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Ku bielkom pridáme soľ a cukor - vyšľaháme na tuhý sneh. Potom po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec aj preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Pripravené cesto vylejeme na plech a rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 10 až 15 minút.
- Po upečení plát cesta vyklopíme na utierku, ktorú sme predtým posypali práškovým cukrom. Odstránime papier na pečenie a zvinieme. Necháme úplne vychladnúť.
- Plnka: Smotanu vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom a stužovačom. Ovocie očistíme a pokrájame na menšie kúsky - banán môžeme nechať aj celý.
- Vychladnutý plát cesta rozvinieme a potrieme džemom a následne šľahačkou, na ktorú poukladáme ovocie. Opäť zvinieme do rolády a dáme na cca 2 hodiny do chladničky.
- Roládu pred podávaním môžeme ešte posypať práskovým cukrom