— Francúzsky hodvábny koláč —
INGREDIENCIE
CESTO:
- 200 g hladká múka
- 1 štipka soľ
- 1 PL kryštálový cukor
- 120 g studené maslo
- 60 ml studená voda
ŠĽAHAČKA:
- 750 ml smotana na šľahanie
- 70 g práškový cukor
- 2 KL vanilkový extrakt
PLNKA:
- 120 g čokoláda
- 250 g maslo
- 100 g kryštálový cukor
- 4 ks vajce
Príprava - 30 minút
Úprava - 10 minút
Porcie - 8
POSTUP
- Na cesto: Vo väčšej miske premiešame naváženú múku so soľou a cukrom.
- Pridáme studené maslo pokrájané na kocky a končekmi prstov spracujeme jemnú mrveničku.
- Postupne prilievame studenú vodu, kým sa cesto nespojí do celistvého bochníka. Cesto zabalíme do fólie uložíme ho do chladničky na pol hodinu.
- Neskôr ho na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu o hrúbke cca pol centimetra, preložíme na polovicu, potom na štvrtinu, a tak premiestnime do koláčovej formy (netreba vymastiť). Cesto spätne rozložíme (polovica - celý kruh) a zľahka utlačíme na dno i boky formy.
- Prevísajúce cesto zrežeme po okrajoch, medzi prstami vytvarujeme vlnkový lem a cesto spolu s formou uložíme do mrazničky na cca 10 minút.
- Neskôr stuhnuté cesto prekryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou alebo ryžou. Takto ho vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme zhruba 10 minút. Potom zložíme papier spolu s fazuľou a necháme odpočívať.
- Domáca šľahačka: zo smotany, cukru a vanilky ušľaháme nadýchanú a pevnú šľahačku a uložíme ju do chladničky.
Na plnku: čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a potom pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme ďalej do krému.
Potom po jednom na menších otáčkach zašľaháme celé vajíčka. Zvýšime obrátky a vyšľaháme krásne jemný čokoládový krém. Nakoniec do krému zľahka (špachtľou) zapracujeme polovicu pripravenej šľahačky.
Krém nanesieme na vychladnuté cesto a zarovnáme.
Na vrch potom navrstvíme zvyšok šľahačky a všetko posypeme kakaom alebo nastrúhanou čokoládou.
Koláč necháme odpočívať v chladničke zhruba 2 hodiny a môžeme servírovať.