Francúzsky hodvábny koláč

INGREDIENCIE

CESTO:

  • 200 g hladká múka
  • 1 štipka soľ
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 120 g studené maslo
  • 60 ml studená voda

ŠĽAHAČKA:

  • 750 ml smotana na šľahanie
  • 70 g práškový cukor
  • 2 KL vanilkový extrakt

PLNKA:

  • 120 g čokoláda
  • 250 g maslo
  • 100 g kryštálový cukor
  • 4 ks vajce

Príprava - 30 minút

Úprava - 10 minút

Porcie - 8

POSTUP

  1. Na cesto: Vo väčšej miske premiešame naváženú múku so soľou a cukrom.
  2. Pridáme studené maslo pokrájané na kocky a končekmi prstov spracujeme jemnú mrveničku. 
  3. Postupne prilievame studenú vodu, kým sa cesto nespojí do celistvého bochníka. Cesto zabalíme do fólie uložíme ho do chladničky na pol hodinu. 
  4. Neskôr ho na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu o hrúbke cca pol centimetra, preložíme na polovicu, potom na štvrtinu, a tak premiestnime do koláčovej formy (netreba vymastiť). Cesto spätne rozložíme (polovica - celý kruh) a zľahka utlačíme na dno i boky formy.
  5. Prevísajúce cesto zrežeme po okrajoch, medzi prstami vytvarujeme vlnkový lem a cesto spolu s formou uložíme do mrazničky na cca 10 minút. 
  6. Neskôr stuhnuté cesto prekryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou alebo ryžou. Takto ho vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme zhruba 10 minút. Potom zložíme papier spolu s fazuľou a necháme odpočívať. 
  7. Domáca šľahačka: zo smotany, cukru a vanilky ušľaháme nadýchanú a pevnú šľahačku a uložíme ju do chladničky. 
  8. Na plnku: čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť.

  9. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a potom pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme ďalej do krému. 

  10. Potom po jednom na menších otáčkach zašľaháme celé vajíčka. Zvýšime obrátky a vyšľaháme krásne jemný čokoládový krém. Nakoniec do krému zľahka (špachtľou) zapracujeme polovicu pripravenej šľahačky. 

  11. Krém nanesieme na vychladnuté cesto a zarovnáme. 

  12. Na vrch potom navrstvíme zvyšok šľahačky a všetko posypeme kakaom alebo nastrúhanou čokoládou. 

  13. Koláč necháme odpočívať v chladničke zhruba 2 hodiny a môžeme servírovať.   


BON APÉTIT 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky