— Cheesecake s malinovou omáčkou —
INGREDIENCIE
KORPUS:
- 300 g maslové sušienky
- 150 g maslo
KRÉM:
- 500 g Mascarpone
- 150 g práškový cukor
- 1 KL vanilkový cukor
- 1.5 PL hladká múka
- 400 g kyslá smotana
- 3 ks vajce
MALINOVÁ OMÁČKA:
- 300 g maliny
- 150 g kryštálový cukor
- 1 PL citrónová šťava
- 50 ml voda
- 1 KL kukuričný škrob
Príprava - 30 minút
Úprava - 30 minút
Porcia - 12
POSTUP
- Omáčka: maliny, cukor a citrónovú šťavu vložíme do rajnice a na strednom plameni privedieme k varu.
- Keď sa maliny úplne rozpadnú, prilejeme do omáčky škrob rozmiešaný vo vode a spoločne povaríme ešte zhruba 3 minútky.
- Horúcu omáčku precedíme cez sitko a necháme odpočívať bokom.
- Korpus: sušienky rozdrvíme na prach, zalejeme roztopeným maslom, premiešame a vzniknutú zmes utlačíme na dno a boky tortovej formy (25 cm), ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie.
- Krém: mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a múkou.
- Pridáme kyslú smotanu a opäť dobre vyšľaháme.
- Nakoniec po jednom zašľaháme celé vajíčka na menších obrátkach a zmes nalejeme na sušienkový korpus.
- Na povrch krému vytvoríme pomocou kávovej lyžičky rôzne čiary a kruhy z malinovej omáčky (minieme na ne zhruba tretinu omáčky), ktoré potom krúživými pohybmi špáradla rozbijeme do mramorového vzoru.
Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 165°C a pečieme zhruba 30 minút, kým nebudú okraje pri potrasení formou pevné a stred sa bude jemne triasť.
- Koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote a neskôr ho presunieme do chladničky na minimálne 12 hodín.
- Servírovanie: cheesecake krájame na trojuholníky a polievame jemne zahriatou malinovou omáčkou.