— Bryndzové halušky —
INGREDIENCIE
- 1 kg zemiaky
- 250 g polohrubá múka
- 1 KL soľ
- 250 g bryndza
- 200 ml 33% smotana na šľahanie
- 100 g maslo
- 300 g oravská slanina
Príprava - 30 minút
Úprava - 10 minút
Porcie - 6
POSTUP
- Očistené zemiaky postrúhame na jemno (ideálne strúhadlom na pyré) a vo väčšej mise zmiešame s múkou a soľou.
- Vo väčšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a cesto pretláčame priamo do vody cez sitko na halušky. Halušky budú uvarené zhruba za 10 minút, alebo keď všetky vyplávajú na povrch.
- Predtým ako halušky scedíme odoberieme malú naberačku vody, v ktorej sa varili. Vo väčšej mise potom zmiešame bryndzu, smotanu, rozpustené maslo a vodu z halušiek. Do tejto zmesi pridáme scedené halušky a dobre premiešame.
- Slaninku pokrájame na malé štvorčeky a na panvici opečieme do chrumkava. Halušky podávame posypané opečenou slaninkou a preliate slaninkovým omastkom.